Zonne-energie heeft de elektriciteitsmarkt veranderd. Te veel mensen gebruiken het stroomnet als batterij. Er is vaak te veel aanbod aan zonnestroom. Met een thuisbatterij kan die energie worden opgeslagen en op een later moment worden gebruikt. Hij is zo breed als een koelkast, maar half zo diep. Hij neemt weinig ruimte in beslag en past dus prima op zolder, in de garage of in de bijkeuken.
Op mooie dagen wordt in Nederland meer elektriciteit aan het net geleverd dan er wordt verbruikt. Met een dynamisch energiecontract kun je hier slim mee omgaan. Door bijvoorbeeld op een lage prijs in te kopen en op een hogere prijs te verkopen. Het kan zelfs voorkomen dat je geld toe krijgt voor laden bij een negatieve prijs.
Huishoudens met zonnepanelen kunnen voor een groot deel van hun eigen energievoorziening overstappen op een thuisaccu. Daarbij is de combinatie met zonnepanelen wel heel belangrijk, omdat je op deze manier na een eenmalige investering in zonnepanelen en een thuisaccu over gratis elektriciteit beschikt. Ook als het donker of bewolkt is. Een thuisaccu is ook erg interessant voor locaties waar geen vaste elektriciteitsaansluiting beschikbaar is.
Wel de dalen, niet de pieken
Zoals op elke markt bepalen vraag en aanbod de prijs. De stroomprijs kent echter golfbewegingen, afhankelijk van tijd, wind- en zonne-energie. Een paar voorbeelden:
- Ochtend: De zon is net op, iedereen wordt wakker, weinig zonnestroom, veel vraag en dus hoge prijzen.
- Middag: De zon schijnt volop maar veel mensen zijn niet thuis. Er is weinig vraag, en dus lage prijzen.
- Avond: De zon gaat onder, mensen komen thuis. Er is veel vraag en dus hoge prijzen.
- ’s Nachts: Iedereen slaapt. Er is weinig vraag en daardoor lage prijzen.
In deze schommelingen liggen kansen. Kansen die eerst alleen toegankelijk waren voor grootverbruikers met grote batterijen. Maar sinds enkele jaren kan ook jij met een thuisbatterij profiteren van deze golfbewegingen, via een zogenaamd dynamisch energiecontract.
Dynamische energiecontracten
Ieder uur heeft stroom de prijs die er op de groothandelsmarkt door vraag en aanbod tot stand is gekomen. Deze prijs geldt voor zowel afname als teruglevering. Gemiddeld zijn deze prijzen lager dan vaste of variabele stroomtarieven, maar ze volgen de pieken en dalen van de stroomprijs op de markt.
Je wil natuurlijk wel de dalen, maar niet de pieken. Batterijen die slim worden aangestuurd kunnen dat geautomatiseerd voor je doen. Bekende aanbieders van dynamische stroomcontracten zijn ANWB energie, Frank Energie, Budget Energie, Eneco en Vandebron.
Bliq maakt thuisbatterijen slim
Eén Bliq is genoeg, een kleine router die je toevoegt aan je thuisbatterij en de bijbehorende omvormer. Het is jouw persoonlijke energiemanager. Het Bliq-systeem geeft iedere dag opdrachten door aan je batterij die zijn afgestemd op de stroommarkt. Wanneer laden, wanneer ontladen, Bliq fixt het voor je. En de ingebouwde software verbetert continu, vanzelf. Zo benut je alle mogelijkheden van het stroomnet, nu én in de toekomst. Of je nu een Bliq-batterij hebt of één van Solaredge, Huawei, Growatt. De Bliq Energy Manager maakt je thuisbatterij slim.
Besparen op je energierekening
Automatisch laden wanneer de stroomprijs het laagst is en ontladen als-ie het hoogst is. Klinkt snugger, precies wat de slimme thuisbatterij doet. Zo hoef je niet de hele dag de stroomprijs in de gaten te houden, heen en weer te rennen naar je batterij of een app in de gaten te houden. Alles wordt vanzelf geregeld, zonder dat je iets hoeft te doen.
Stel, het is avond, de stroomprijs is hoog, maar jouw thuisbatterij heeft overdag tegen goedkoop tarief opgeladen. Als je vervolgens ergens die avond stroom gebruikt, laat je thuisbatterij automatisch die goedkoop opgewekte stroom daarnaartoe gaan. Gebruik je geen stroom of minder dan je hebt opgewekt? Dan verkoop je die stroom voor het hoge avondtarief.
Wanneer de prijs van stroom laag is dan vult jouw batterij zich automatisch met stroom uit je zonnepanelen. Of met goedkope stroom uit het net. Wanneer de prijs van stroom hoog is gebruik je geheel automatisch de goedkope stroom uit je batterij. Of levert de batterij de stroom terug aan het net voor de hoogste prijs. Kortom, je laadt goedkoop op, je voorkomt dat je duur verbruikt en je verkoopt tegen de hoogste prijs. Altijd en overal, zomer of winter, thuis of als je op vakantie bent.
Thuisbatterij, dynamisch contract & salderen
Er wordt nog vaak gezegd dat thuisbatterijen alleen maar interessant zijn zonder salderen, omdat je dan nog maar weinig krijgt als je stroom teruglevert. Dan lijkt het beter om je eigen stroom op te slaan en zelf te verbruiken. Met salderen en een dynamisch contract doe je echter vaker het tegenovergestelde: je koopt goedkoop en levert duur terug. Salderen en dynamische energieprijzen zijn daarom een ideale combinatie. Met een thuisbatterij wordt het helemaal ideaal. Je slimme batterij gaat namelijk automatisch voor je aan het werk. En omdat bij een dynamisch contract je stroomprijs vaak lager uitvalt dan bij vaste of variabele tarieven, is je aankoop van je batterij rendabeler.
Alle voordelen op een rij
- Alle overtollige energie die je opwekt via je zonnepanelen wordt rechtstreeks opgeslagen in je thuisaccu. Zo gebruik je voornamelijk groene stroom;
- Je laadt de thuisaccu op tijdens de daluren en gebruikt deze vervolgens in de normaaluren;
- Maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat je deels zelfvoorzienend bent;
- Kan functioneren als noodstroomvoorziening;
- U kunt de btw op de aanschaf en installatie van de thuisbatterij terugvragen;
- Je geniet van een lagere energierekening.
Mocht u vragen hebben of meer willen weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.